Romanii reusesc sa stranga cureaua daca e cazul. Ca sa cheltuiasca mai putini bani merg mai putin cu maşina personală, nu mai comanda de mancare al serviciu şi renunţă la unele servicii.
Ce fac romanii in timp de criza
miercuri, februarie 11, 2009
Ynf3rn0
Odata cu reducerea cheltuielilor oamenii reuşesc să mai pună de-o parte câte ceva. Din păcate însă, banii se duc repede pe rate şi întreţinere.
De la inceputul anului, de cand euro a crescut zdravăn, romanii s-au trezit cu rate mai mari la banca si cu preturi din ce in ce mai usturatoare la produsele din import... adica la majoritatea. Asa ca banii dati in plus trebuiau luati cumva, de undeva.
Unii s-au ajutat de repartitoare si de apometre si au mai taiat ceva din cheltuielile de intretinere. Furnizorii de energie termica au simtit o scadere a consumului cu 10 la suta, dar până acum şi vremea caldă a ţinut cu oamenii care şi-au dat caldura la minim.
Tot la limita au inceput sa fie folosite si masinile personale. Unele companii petroliere au simtit pe pielea lor ca pompele de benzina au umplut cu pana la 20 la suta mai putine rezervoare fata de anul trecut.
În concluzie, mijloacele de transport in comun sunt acum folosite la maxim, mai ales in drumurile zilnice pana la serviciu. Odata ajunsi la munca, obiceiurile romanilor par sa se schimbe si aici. Firmele de catering confima si ele o scadere a comenzilor cu 10 la suta.
Firească, daca ne gandim ca un pachet adus de-acasa ne scuteste de cateva sute de lei bune date lunar pe mancare. Dar asta îi afectează pe cei care ofera servicii, mai ales daca acestea pot fi facute si de fiecare dintre noi, acasă.
Spre exemplu, saloanele de cosmetica au sesizat şi ele că femeile trec mai rar pe la coafor. Toate aceste scenarii sunt confirmate şi de statisticile europene care arată că în decembrie 2008, consumul in Romania a scazut pentru prima data dupa ani buni de creştere!